5 NAJČEŠĆIH NAVIKA ZBOG KOJIH NAM KOŽA BRŽE STARI

5 najčešćih navika zbog kojih nam koža brže stari
 
 



Starenje je prirodan proces i uprkos svim naporima, na to ne možemo uticati. Međutim, ono na šta sigurno možemo jesu navike koje ga mogu ubrzati. 

Kada govorimo o ovome, pogotovo iz aspekta bjuti industrije, ne možemo da izostavimo uobičajene životne navike koje većina nesvesno usvaja i čini, a koje imaju i te kako veliki uticaj na kvalitet naše kože, kao što su:

 

Nedovoljna hidratacija 

 

Koža se prirodno sastoji od vode, lipida i proteina, te je potrebno održavati odgovarajući nivo hidratacije kako bi se održao i njen zdrav izgled. Nedovoljna hidratacija može izazvati isušivanje kože, pojavu sitnih linija, kao i pojačanu osetljivost, te crvenilo, osip, iritacije kože

Iako može delovati kontradiktorno, nedovoljna hidratacija može biti i te kako uzročnik mašćenja kože. Kada naša koža gubi vodu, ona taktički zadržava sebum kako bi se zaštitila i nadoknadila tu hidrataciju. Upravo tako nakupljen sebum začepljuje pore, prouzrokujući akne i mašćenje kože. 

Konzumiranje optimalne količine vode tokom dana, kao i redovno hidriranje kože kozmetičkim proizvodima koji sadrže hidratantne sastojke kao što su esencijalne masne kiseline, glicerin, hijaluronske kiseline i niacinamid, može pomoći u zaštiti kože od isušivanja i poboljšanju njenog zdravlja i izgleda. 

Visokohidratantne kreme za lice:

Loš kvalitet sna i stres

 

Da li ste do sad čuli za izraz beauty sleep (san za lepotu)? Ne, to nije još jedan TikTok trend, već opšteprihvaćen pojam koji se odnosi na kvalitetan san koji zaista utiče na lepotu. 

Naime, dokazano je da tokom spavanja naše telo oslobađa hormon rasta koji stimuliše proizvodnju novih ćelija, a samim tim i regeneraciju oštećenih i izumrlih ćelija na koži. Takođe, prilikom spavanja, naše telo podstiče proizvodnju kolagena - ključne supstance koja usporava proces starenja kože i vraća joj mladalački izgled.

Nedostatak sna, pak utiče na povećanu proizvodnju hormona stresa (kortizola) koji učestvuje u razradnji gorepomenutog kolagena, te tako utiče na stvaranje bora i starenje kože. Budući da nivo kolagena s godinama opada, kreme bogate ovim proteinom mogu doprineti znatnom usporavanju ovog procesa i poboljšanju kvaliteta kože.

Kreme bogate kolagenom:

Nepravilna nega kože

Kažemo nepravilna nega kože, a zapravo mislimo na sve one loše navike koje nam se retko ili pak često dešavaju, poput toga da prespavamo sa šminkom na licu, da ne uklonimo dubinski nečistoće pre nego što smo naneli kremu, pa čak i da nesavesno koristimo jake pilinge i serume koji mogu dodatno da iziritiraju i oštete kožu.

Ako ne čistite kožu pravilno, nećete ukloniti štetne čestice i masnoću koja se akumulira na koži, što može dovesti do začepljenja pora i stvaranja upalnih procesa. S druge strane, prečesto pranje lica može ukloniti prirodne masnoće kože i dovesti do njene suvoće i iritacije.

Ukoliko niste sigurni da li je nega kakvu primenjujete na svojoj koži pravilna, posetite link do bloga u kojem smo detaljno razradili ovu temu. Ovde ćete saznati kako izgleda idealan redosled primene kozmetičkih proizvoda, kao i koji tip proizvoda bi trebalo da primenjujete danju, a koji noću.

 

Prekomerno izlaganje suncu

 

Nije tajna da čovek u svemu treba biti umeren - isto tako i u izlaganju suncu. Iako su benefiti sunčanja izuzetni i vitamin D ima brojne pozitivne efekte po naš organizam, prekomerno izlaganje suncu, može imati brojne posledice koje se prvenstveno ogledaju na našoj koži. 

Crvenilo, osip, ljušćenje kože koja je pregorela na suncu su samo prvi i trenutačni simptomi. Ovde govorimo o ozbiljnijim, trajnijim oštećenjima kao što su bore, staračke pege, kao i povećani rizik od raka kože.

Da biste sprečili ovakve posledice trudite se da se ne izlažete direktnom suncu duže od 30 minuta, da se sunčate samo u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim časovima kada je sunce slabije, kao i da nosite zaštitnu garderobu, kape i naravno nezaobilazni SPF uvek i svuda, čak i kada je zima - jer štetni zraci su prisutni čak i kada ih direktno ne osetite. 

Pušenje, alkohol i junk food

Pušenje podstiče razvoj slobodnih radikala, što može učiniti da starite brže nego inače. Duvan sadrži toksine koji oštećuju kolagen i elastin - dva ključna proteina za održavanje mladalačkog izgleda kože. Kada su kolagen i elastin oštećeni, koža postaje suva, ispucala i stanjuje se, što dovodi do pojave prvih bora i drugih znakova starenja.

Istraživanja pokazuju da junk food, a prevashodno šećeri imaju izrazito važnu ulogu u ubrzavanju procesa starenja kože. Naime, molekuli šećera se lako vezuju za proteine poput kolagena u vašem krvotoku i čine ih krutima. Kada se kolagen i elastin oštete, koža se stanjuje, postaje suva i javljaju se bore. 

Isto važi i za alkohol, preteranom konzumacijom alkohola, naš organizam dehidrira, a samim tim i naša koža, krvi sudovi se šire što doprinosi crvenilu i oticanju kože. Alkohol oslabljuje naš imuni sistem, a takođe utiče na rad naše jetre, što dodatno može pogoršati kvalitet naše kože.


Ostavi komentar