Hiperpigmentacija kože: šta izaziva tamne fleke i kako se izboriti sa njima

Držite se proverenih kozmetičkih proizvoda, ali nešto na vašoj koži izgleda drugačije? Primećujete male, tamne fleke na licu i vratu? Ili možda smeđe pegice po rukama, ramenima i dekolteu? Dobro došli u klub žena sa hiperpigmentacijom! Verujemo da se niste preterano obradovali novom članstvu, ali ne brinite – hiperpigmentacija je potpuno prirodna i normalna reakcija kože, ipak, mnogi bi je se što pre rešili.

Ako ste i vi jedna od žena kojima hiperpigmentacija zadaje probleme, nastavite sa čitanjem – jer vam u narednim redovima otkrivamo baš sve o faktorima koji izazivaju tamne fleke na koži i strategijama pomoću kojih se sa njima možete lako izboriti.

Šta je hiperpigmentacija kože i zbog čega nastaje?

Hiperpigmentacija je opšti termin koji se u praksi koristi za fleke, pege i druge tipove pigmentnih promena koje nastaju zbog prekomernog stvaranja pigmenta melanina na karakterističnim područjima kože, a najčešće u regiji lica, dekoltea i ruku. Tamne mrlje mogu biti različitih boja – tamnosmeđe, žute, crne ili sivkaste, a njihov broj, dimenzije i intenzitet tokom vremena mogu varirati u zavisnosti od slučaja.

Iako hiperpigmentacija može biti neprijatna i uznemirujuća, dobra vest je da ne morate biti zabrinuti za svoje zdravlje, jer su tamne fleke na koži načelno bezopasne, a ukoliko se pridržavate adekvatne rutine nege, relativno ih je lako sprečiti i neutralisati. Pritom, neke pigmentne promene mogu vremenom izbledeti i same od sebe, dok je druge moguće uspešno eliminisati ciljanim dermatološkim i kozmetičkim tretmanima.

Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije kože?

Kao što smo već spomenuli, glavni krivac za pojavu hiperpigmentacijskih promena na koži jeste melanin, pigment koji daje prirodnu boju koži, kosi i očima, a sintetišu ga ćelije baznog dela epiderma. Kada su ove ćelije (melanociti) previše stimulisane, one proizvode više melanina, koji se akumulira i manifestuje kao fleka. Glavni “okidači” ove reakcije mogu se povezati sa brojnim unutrašnjim i spoljašnjim faktorima, o kojima će biti više reči u nastavku.

Prekomerno izlaganje suncu

Bez obzira na tip, ton i zrelost kože, prekomerno izlaganje suncu predstavlja jedan od glavnih rizika koji doprinose nastanku hiperpigmentacijskih fleka. Sunčeve pege se uglavnom formiraju na regijama koje su najizloženije sunčevom zračenju (licu, vratu i grudima), a mogu se manifestovati kao tamne fleke različitih dimenzija i intenziteta, varirajući u boji od svetlije do tamnije smeđe nijanse, ponekad čak i crvene ili crne. Sunčeve pege imaju tendenciju da se dodatno pogoršaju učestalim i intenzivnim izlaganjem suncu.

Hormonalne promene

Hormonske oscilacije, poput onih koje se javljaju tokom menopauze, trudnoće ili perioda konzumacije oralnih kontraceptiva, mogu uzrokovati određenu vrstu hiperpigmentacije poznatu kao melazma ili “trudnička maska”. Melazma pogađa veliki broj žena, naročito onih sa tamnijom puti, a manifestuje se u vidu tamnih mrlja na koži sa obe strane lica, sa akcentom na obraze, nos, čelo i gornju usnu. Pojačava se pod uticajem zračenja, a nestaje tek kada se hormoni vrate u ravnotežu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Kako samo ime kaže, postinflamatorna hiperpigmentacija nastaje nakon hronične upale ili povrede kože, kao što su posekotina, opekotina, akne, ekcem, psorijaza, te oštećenja epiderma koja nastaju usled agresivnih hemijskih tretmana ili neadekvatnih kozmetičkih proizvoda. Smatra se jednim oblikom kožne traume, jer su razlozi njenog nastanka usko povezani sa bolestima, a najčešće se manifestuje u vidu tamnih mrlja i diskoloracije koje se javljaju na koži kada rana zaraste.

Starenje

Sa godinama, posledice redovne izloženosti sunčevom zračenju postaju sve uočljivije, a prvenstveno se manifestuju kao lentigo ili lentigines hiperpigmentacije, poznate još i pod nazivom staračke pege. Pojavljuju se u vidu izolovanih slučajeva ili u grupi, kao ravne, tamnosmeđe ili crne mrlje na licu, rukama i leđima. Rubovi su im često nejasno definisani, a mogu biti različitih oblika i dimenzija, s prečnikom do najviše 1 cm. Staračke pege su obično bezopasne i ne izazivaju nelagodu, ali vremenom mogu postati intenzivnije, što za mnoge predstavlja ozbiljan estetski problem.

Drugi rizični faktori

  • Genetika
  • Autoimune bolesti 
  • Poremećaji metabolizma
  • Nepravilna ishrana
  • Pušenje
  • Lekovi koji izazivaju fotosenzitivnost kože

Kako se izboriti sa hiperpigmentacijom kože?

Pored adekvatne zaštite od sunčevog zračenja i pridržavanja zdravih životnih navika, postoji više metoda za uklanjanje hiperpigmentacija, od kojih najbolje rezultate daju dermatološki i kozmetički tretmani koji podstiču razgradnju pigmentnih nakupina u koži, stimulišu regeneraciju ćelija, te izgradnju novih kolagenih i elastičnih vlakana. Više o ovoj temi saznajte u nastavku. 

Dermatološki tretmani 

Dermatološki tretmani podrazumevaju hemijske pilinge i antipigmentacijske laserke terapije koje uklanjaju površinske slojeve kože, eliminišu tamne fleke i stimulišu regeneraciju ćelija radi postizanja ujednačene pigmentacije. Iako nesumnjivo delotvorni, tretmani ovog tipa mogu biti veoma skupi i relativno invazivni, a budući da mogu nadražiti ili opeći kožu, zapravo mogu izazvati postupalnu hiperpigmentaciju.

Kozmetički tretmani 

Pre nego što krenete putem invazivnog i skupog dermatološkog tretmana, razmotrite daleko pristupačnije i bezbednije, ali i ništa manje efikasne kozmetičke tretmane obogaćene aktivnim sastojcima – vitamin C, retinol, arbutin, azelaična i kojična kiselina – koji ciljano deluju na hiperpigmentacije, ublažavaju njihov intenzitet i ujednačavaju ten. 

Dobar primer ovakvog tretmana jeste Predire Paris Bio Brightening Dark Spot Solution krema koja efikasno neutrališe čak i najupornije hiperpigmentacije zahvaljujući inovativnoj formuli sa moćnim antipigmentacijskim, regenerativnim i antioksidativnim svojstvima. Ima dokazanu efikasnost u tretiranju svih tipova hiperpigmentacija, uključujući straračke, trudničke, postinflamatorne i sunčane fleke, a takođe podstiče i obnovu kolagena u koži, te pomaže u borbi protiv vidljivih znakova starenja.

Bio Brightening Dark Spot Solution

Ne zaboravite na hidrataciju!

Bilo da hiperpigmentaciju lečite dermatološkim tretmanom ili koristite kozmetičke proizvode, važno je da kožu održavate hidriranom, jer će tako aktivni osvetljivači biti još učinkovitiji. Redovno koristite hidratantne formule sa retinolom poput Predire Paris DNEVNE i NOĆNE kreme, jer ovaj sastojak dubinski hrani i revitalizuje ćelije kože, a pokazao se i kao veoma efikasan tretman protiv hiperpigmentacija. Ne zaboravite - pravilna nega je osnovni preduslov lepote, a Predire Paris je mesto gde vas očekuje samo najkvalitetnija luksuzna kozmetika – jer vaša koža to zaslužuje.

       
                  Dnevna Hidratantna Krema za Lice (sa Retinolom)                              Noćna Hidratantna Krema (sa Retinolom)

Istraži Predire Paris


2 komentari

  • Nakon hronične upale i povrede nastale su veće fleke…lečene su sad su postale kao vece pege! Ako se koristi bas serum…koristi se isključivo na ta mesta ili celo lice! Ja inace volim serume da koristim pa kremu!

    Jelena
  • Imam problema sa pegama,najvise mi smetaju na licu i sakama,clanak je odlican ali opet nisam sigurna sta i kada koristiti

    Vesna

Ostavi komentar